Вкусно телешко месо

3 техники за приготвяне на вкусно телешко месо

Вкусно телешко месо – то е безспорно едно от най-вкусните меса в света. Въпреки това, вкусното телешко е субективно понятие, защото различните хора имат собствени предпочитания. Някои го предпочитат по-изпечено, други по-сочно. Има хора, които не харесват определени подправки и ако те са използвани в приготвянето на ястието, не биха го опитали дори. Други биха оценили високо същото ястие с точно тези подправки.

Независимо какви са вашите предпочитания, съществуват три техники, чрез които значително можете да подобрите вкусовите качества на телешкото, което приготвяте. В този текст ще ви споделим какво да направите, за да приготвите неустоимо телешко месо.

 

Използвайте телешко, добито от подбрана порода

Вкусно телешко месо – вкусът му може да се различава в зависимост от породата на телето, от което е получено. Счита се, че в света има над 1000 породи телета, които се отглеждат с цел производството на телешко. Някои от тях се отличават с по-добър вкус, спрямо останалите. Ето и кои попадат в топ 3 на най-вкусните породи на глобално ниво:

  • японското месо Вагу – известно е невероятно нежната си мраморна текстура и наситен вкус;
  • ангус – слави се с меко и сочно месо, тъмен цвят и плътен вкус;
  • херефорд – популярно е с меката си и нежна текстура и сравнително по-малка мраморизация.

Вижте кои са популярните породи за производство на телешко в Европа.

Вкусно телешко месо
Порода херефорд

Вкусно телешко месо – изберете вида на телешкото месо  

Вкусът на телешкото зависи много и от коя част на животното е добито. Има много голяма разлика между това дали приготвяте пържола от хълбока на телето или телешки ребра. Ето и кои части се определят като най-вкусно телешко месо.

  • филе Миньон (Tenderloin): То е най-крехката част от телето. В него няма мазнини и не е толкова наситено като аромат.
  • ребро на ростбиф (Ribeye): намира се в горната част на животното, между ребрата. Това е средно до силно мраморизирано месо с изобилие от мазнини. Отличава се с богат и интензивен вкус.
  • надкостница (T-Bone): Това е комбинация от филе миньон и ребро на ростбиф, разделени от т-образна кост. Телешкото месо от надкостницата е сочно и има силно месен вкус.

Вижте повече в статията Говеждо месо – 17 различни видове стек

Вкусно телешко месо – внимавайте с приготвянето

Начинът на обработване и приготвяне на телешкото месо е от изключителна важност за неговия вкус. Има голямо разнообразие от рецепти и подправки, които да тествате. Важно е обаче да съобразите вида на месото и разфасовката му с начина на обработка и приготвяне. Например филе миньон е подходящо за пържене, но пък надкостница е по-вкусна, когато се грилова.

Още полезна информация за обработката на месо, и повече за приготвянето му. 

Вкусно телешко месо
Телешки медальони

Ако искате да подобрите още повече вкуса на телешкото, използвайте най-новата технология – пликове за зреене на месоDry Aging Bags.

Европейското телешко месо – качество и вкус
Телешко филе Миньон – кралят на пържолите
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0