Говежди рибай температура

Говежди рибай стек – подходящи температури

Говежди рибай стек – подходящи температури на готвене

Говежди рибай стек – подходящи температури на готвене

Печенето на говежди рибай стек може да изглежда проста задача, но всъщност има някои особености, за да бъде сготвен правилно. Видът на пържолата, нейната дебелина и топлината на скарата определят времето, за което стекът ще е готов. Без значение е дали е портърхаус с дебелина 4 см. или тънка пържола, вътрешната температура е това, което определя кога е готов. От недопечен до добре изпечен, всяко ниво на готовност има целева температура, която лесно се измерва с помощта на термометър за месо.

Важно е пържолата да бъде оставена извън хладилника, за да може да приеме температурата на околната среда(стаята). Обикновено около 1 час на стайна температура е напълно достатъчно. Това осигурява еднаква температура във всяка част на месото. По този начин избягвате изгоряла външна част и недопечена студена вътрешност.

Как да използвате термометър за месо?

Най-добрият способ да преценим дали стекът е готов е чрез измерване на температурата на месото в сърцевината. Затова използването на термометър с дигитално отчитане е от ключово значение. Точната моментна температура можем да установим, като поставим термометъра в средата на месото, там където няма кости, мазнина или хрущяли. Важно е да знаете, че термичната обработка на говежди рибай стек ще продължи с остатъчната топлина, въпреки че е свален от скарата. Температурата при приключване на процеса ще е с 5 градуса по-висока. Тоест, ако желаете крайна вътрешна температура от 60 °C, прекъснете процеса на термична обработка при около 55 °C.

Как да приготвим “недопечен“ (Rare) говежди рибай стек ?

Недопечената пържола, или казано на английски (Rare), не се консумира толкова често. Тя е предпочитана от типичния месоядец, желаещ нещо почти сурово, готвено възможно най-кратко. Една недопечена пържола трябва да е топла в центъра, леко овъглена отвън, запечена около страните и ярко червена в средата. При натиск, тя трябва да е мека, подобна на сурово месо, но да е добре запечена на повърхността.

За 4 см. пържола, печете месото на горещ грил за 5 минути и обърнете за още 3 минути. Гответе дотогава, докато сърцевината достигне от 49 до 55 °C.

Как да приготвим „средно недопечен“ (Midium Rare) говежди рибай стек?

Това е препоръчителното ниво на готовност за един наистина добър говежди рибай стек. Една „средно недопечена“ пържола е нужно да има голяма розова сърцевина с нотка на червено. Двете страни трябва да са изпечени до тъмнокафяво.

За 4 см. пържола, печете месото на горещ грил за 5 минути и обърнете за още 4 минути. Гответе дотогава, докато сърцевината достигне от 55 до 57 °C.

Как да приготвим „средно изпечен“ (Midium) говежди рибай стек?

Стекът приготвен до тази степен на готовност е нужно да има дебела светлорозова линия в средата, но да има повече запечено месо, отколкото розово като цяло. Страните трябва да са с наситен кафяв цвят, а горната и долната част да са добре запечени (но не черни). Този вид стек ще има мека и сочна средна част, но ще се усеща твърд на допир.

За 4 см. пържола, печете месото на горещ грил за 6 минути и обърнете за още 4 минути. Гответе до достигане на 60 – 66 °C в сърцевината.

Как да приготвим „средно-добре изпечен“ (Midium Well) говежди рибай стек?

Това ниво на готовност е за тези, които не искат месото в сърцевината да розовее много. Пържолата трябва да има много фина нотка на розов цвят в центъра. Повърхността трябва да е тъмнокафява с добро запичане отгоре и отдолу. Пържолата ще бъде по-твърда от „средно изпечената“, но все пак ще има характерната мекота в центъра.

За 4 см. пържола, печете месото на горещ грил за 7 минути и обърнете за още 5 минути. Гответе дотогава, докато сърцевината достигне от 68 до 74 °C.

Как да приготвим “добре изпечена” (Well Done) пържола?

Добре изпеченият говежди рибай стек има лоша слава, защото тази степен на готовност не се предпочита от любителите на стекове. Това всъщност е и най-сложна за постигане степен на готовност, защото месото трябва да е добре изпечено и в същия момент да не стане сухо. Ключът е да го приготвяте бавно на ниска температура. Така предотвратяваме едновременно изтичането на соковете от сърцевината и изгарянето отвън. Пържолата ще е твърда на допир.

За 4 см. пържола, печете на среден огън между 10 и 12 минути от всяка страна. Гответе дотогава, докато сърцевината достигне 77 °C или по-висока.

Оставяме приготвеното да отпочине

Важно е да оставите “нейно величество пържолата” да отпочине поне три минути след края на процеса, а не да я накълцвате веднага. При термичната обработка соковете излизат на повърхността и стекът буквално ще цвърчи при приготвяне. Но престои ли 3-4 мин. след като е готов, той ще запази сочността си, която буквално остава в сърцевината.

Телешко месо, как се добива и кое го разграничава от зрялото говеждо месо.

Телешко месо – добив, видове
Телешко месо – приготвяне и подправяне
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0