Говеждо месо Вагу

Говеждото месо Вагу – неподражаем вкус за истински ценители

Говеждо месо Вагу – то  е сред най-търсените луксозни меса в света. Тази слава, продуктът печели благодарение на маслена нежност и неповторим вкус, които притежава. Те са резултат от обилната мрежа от мазни ивици, покриващи вътрешната му част, известна още като мраморизация.

Месото Вагу е скъпо, като причините за високата му цена основно са две. От една страна, времето, необходимо за отглеждане на кравите Вагу е много по-продължително, спрямо това за останалите видове. От друга страна е специфичният начин, по който те се отглеждат. Изисква се осигуряване на среда, максимално близка до естествената. Също така, трябва да се полагат и допълнителни грижи за животните, така че да не се налага да натоварват мускулите си излишно. Само така се образува необходимата мраморизация, която придава уникалния вкус на месото.

Японски стандарт за отглеждане

Говеждо месо Вагу – родината му е Япония. В превод „Wa“ означава японски, а „gyu“ се превежда като крава. Добива се от четири основни породи говеда – Kuroge (черно), Aakage (кафяво), Nihon Tankaku (късорого) и Mukaku (без рога).

В продължение на десетилетия опитни японски животновъди и фермери усъвършенстват техниките си за отглеждане, за да гарантират, че техните крави развиват равномерни мраморни мастни натрупвания и не създават твърдо и жилаво месо.

Говеждо месо Вагу
Nihon Tankaku – японско късорого

Усилия, които си заслужават

До ранна възраст между седем и десет месеца, кравите Вагу се отглеждат от специализирани животновъди. След това се продават на фермери, като всяко животно върви с акт за раждане, удостоверяващ неговата чистокръвност. Една крава струва около $30 000, което е цели 10 пъти повече от традиционния американски блек ангъс. С тази цена, усилията на животновъдите се оказват сериозна инвестиция, която след няколко години носи много добра печалба.

Живот без стрес и напрежение

Говеждо месо Вагу – идва от крави, които се отглеждат без стрес и без излишно физическо натоварване. Във фермите, всяко добиче си има име, което е един от изразите на специалния подход, който фермерите прилагат в отглеждането на този вид. Полагат се големи грижи, мускулите на животните да не се напрегнат. Това обикновено означава избягване на интензивна физическа дейност и стрес, но може да включва и масаж с твърда четка, който увеличава  кръвообращението и премахва напрежението. Важно е Вагу кравите да остават в спокойна среда,  защото стресът повишава адреналина и допринася за напрягането на мускулите и образуването на жилаво месо.  

Свобода на движение

Кравите Вагу се оставят да се разхождат в широки пасища, за да имат пространство. Кошарите, където преспиват събират не повече от 5 крави, за да има достатъчно място за всички. В сравнение с нормалното отглеждане, една кошара побира десетки животни. Това определено струва скъпо на фермерите, но пък спомага за спокойното пребиваване на добичетата.

Естествена храна – говеждо месо Вагу

Повечето фермери осигуряват на кравите си три хранения на ден, съставени от високоенергийни съставки, включително сено, зърно и пшеница. Често този фураж се внася от други страни, което също допринася за високата цена за отглеждането им.

В менюто на Вагу категорично са забранени всякакви стимуланти, стероиди, хормони или лекарства, които да им помогнат да наддават по-бързо. Процесът на растеж е напълно естествен и това е причината наддаването да отнема повече време, отколкото при стандартните методи на отглеждане. Кравите се претеглят веднъж месечно и се очаква да наддават малко над 1 кг дневно. В резултат за около две до три години те достигат около 700 кг и натрупват около 50% мазнини.

Вкус, без аналог – говеждо месо Вагу

Благодарение на специалния метод и допълнителни грижи, които се полагат за Вагу кравите, се постига мраморизацията, която е отговорна за неповторимия вкус на пържолите – ароматен, леко мазен и крехък.

Говеждо месо Вагу
Говеждо месо Вагу

Ако и вие сте ценител на вкусното и качествено месо, научете се как да приготвите уникално вкусни пържоли в домашния условия чрез технологията Dry Aging Bags и нашите пликове за зреене на говеждо месо.

Био ирландско телешко месо
Британският стандарт за производство на телешко месо
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0