Европейското телешко месо

Европейското телешко месо – качество и вкус

Европейското телешко месо е най-предпочитаният вид в целия свят. Мнозина избират да приготвят точно него, заради специфичния му вкус и начинът, по който се отглеждат животните, от които то се добива. Какви са стандартните за производство на телешко месо на Стария континент и по какво се различават от тези на останалите лидери в бранша като Америка, Канада и Китай, вижте в следващия текст.

Хранене и отглеждане

Европейските телета се хранят предимно с мляко, зърнени храни и треви, част от които са биологично произведени. От една страна в менюто на добитъка присъстват вторични млечни продукти като суроватка и обезмаслено мляко, резултат от мащабното млекопроизводство в Европа. Този хранителен режим е причината за светлото, крехко и лесно смилаемо месо, познато още като млечно телешко. От друга страна мекият европейски  климат и тучни ливади, позволяват животните да прекарват достатъчно време навън и да имат свобода да избират с какво да се хранят.

Европейското телешко месо – вещества, съдържащи хормони на растежа са категорично забранени в Европа. В сравнение с нея, в САЩ и Канада телетата се хранят предимно със соя и царевица, която може да е  генетично модифицирана. Китайските производители на телешко пък използват комбинация от храни, включително зърнени култури, соеви белтъци и дори прах от рибни хранителни добавки. Това повлиява вкуса и прави европейското телешко още по-предпочитано. Освен, че залагат на хранителен режим, максимално близък до естествения, европейските производители са ориентирани към открити пасища или кравеферми. За разлика от тях, в САЩ, Канада и Китай повечето животни се отглеждат в закрити помещения.

Европейското телешко месо
Майка и теле на паша в Кантабрия, Испания

Европейското телешко месо – здраве и благосъстояние

Качеството и безопасността на телешкото навсякъде се гарантира от законодателни стандарти. Сравнено с останалите континенти, в Европа законите са много по-строги. Производителите са задължени да спазват разпоредбите на Европейския съюз, засягащи здравето и хуманното отношение към животните. Спазването на изискванията е гарант, че животните не се подлагат на страдание и болка, получават незабавно ветеринарно лечение и се изолират в случай, че са заразно болни. Също така, всички добичета се тестват редовно, с цел предотвратяване на различни заболявания.

Вкус и текстура

Европейското телешко месо е по-вкусно и има по-мека и по-фина текстура, спрямо останалите видове. Освен това, то е най-здравословното червено месо. Изключително богато на протеини, витамини и минерали и с ниско съдържание на холестерол. Светлият цвят, нежната консистенция и деликатният вкус го правят едно от най-високо ценените меса от готвачите в петзвездните ресторантни. Но заради изненадващо лесния начин, по който се готви, е предпочитано за използване и в ежедневните ястия.

Европейското телешко месо
Телешка Томахоук пължола

Ако искате да опитате неустоимо вкусно телешко, използвайте последната технология в приготвянето му – пликове за зреене на месо.

3 съвета за вкусно и здравословно телешко месо
3 техники за приготвяне на вкусно телешко месо
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0