здравословно телешко месо

3 съвета за вкусно и здравословно телешко месо

Здравословно телешко месо – безспорно телешкото месо е едно от най-полезните за човешкия организъм. То доставя важни хранителни вещества като протеини, желязо, цинк, селен, витамин B12 и други ценни съединения, които поддържат оптималната функция на тялото. Здравословните функции на телешкото зависят не само от неговия състав, но и от правилното му съхранение и приготвяне. При неправилна обработка месото може да изгуби полезните си свойства и дори да стане опасно за здравето. Как да запазите вкуса и здравословните ползи от телешкото, като същевременно го поддържате безопасно на консумиращите, ще научите в следващите редове.

Поддържайте добра хигиена

Здравословно телешко месо – създаването и поддържането на чиста среда е първото изискване, което трябва да спазите. Поддържайте чистота на всичко, което има досег до месото.  Ето и няколко практически съвета:

 • Измивайте ръцете си внимателно в продължение на най-малко 20 секунди преди да имате допир с месото.
 • Пазете суровото месо от контакт с други храни по време на приготвянето.
 • Измийте старателно дъските и ножовете преди и след рязането на телешкото. Използвайте гореща вода и подходящ измивен препарат.
здравословно телешко месо
хигиена в кухнята

Съхранявайте месото на студено

Здравословно телешко месо – температурата на съхранение също е от изключителна важност, за да се предотврати развитието на бактерии и други микроорганизми, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Ето как да спазите това условие:

 • Независимо дали пазарувате от кварталния магазин или от голяма хранителна верига, купувайте месото последно.
 • Оставете телешкото в най-студената част на хладилника, като настроите хладилника на температура между 1°C и 4°C.
 • Замразявайте само в оригиналната опаковка на продукта за период до две седмици и при температура на фризера -20°C. Ако планирате по-дълго замразяване, поставете месото във влагоустойчиви и непропускащи въздух опаковъчни материали, като здраво алуминиево фолио, хартия или торбички за фризер.
 • Размразявайте само в хладилник или в микровълнова фурна (на намалена мощност). Никога не оставяйте месото да се размразява върху кухненския плот.
Вакуумирано здравословно телешко месо
Вакуумирано телешко месо

Здравословно телешко месо – гответе го правилно

Правилното приготвяне е другата ключова необходимост както за запазване на вкусовите качества на месото, така и за гарантиране на неговата безопасност. Топлината елиминира някои бактерии, които могат да присъстват в храната, като E. Coli например. Следвайте тези указания за готвене, за да запазите храната вкусна и полезна:

 • Приготвяйте каймата от телешко докато спре да порозовява и соковете се избистрят на 70°C
 • Печете телешки пържоли на 70°C за средно изпечени и на 80°C за добре изпечени. При печене на скара, поръсете повърхността ѝ с марината, изчакайте я да заври и тогава поставете месото.
 • Разбърквайте храната при готвене в микровълнова, за да осигурите равномерна термична обработка. Проверявайте температурата и следвайте препоръчителното време за престой извън микровълновата.
 • Затопляйте приготвените ястия най-малко на 70°C
здравословно телешко месо
Приготвяне на телешка кайма

Здравословно телешко месо – aко искате още по-добър вкус, постигнат в максимално здравословна среда на съхранение, използвайте иновативната технологияDry Aging Bagsпликове за зреене на месо.

Кои са най-големите производители на телешко в света
Европейското телешко месо – качество и вкус
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0