История на говеждото месо

История на говеждото месо

История на говеждото месо – в праисторически времена сме живели като ловци-събирачи. Първобитният човек е ловувал и консумирал диви животни, включително говеда, в многобройните им форми. Някои от най-старите пещерни изображения, като тази в Ласко Франция, изобразяват зубр, прародител на домашния добитък, който е ловуван.

Говеждо месо история
Пещера “Ласко” Франция

Още през 8000 г. пр. н. е. човекът започва да опитомява животни, включително говеда. Говедата през този период са два вида. Единият вид “Bos taurus” идва от Европа, а другият “Bos indices” идва от Югоизточна Азия и Африка. Испанците вкарват добитъка в Америка през Мексико. Започвайки със самия Колумб по време на второто му странстване през 1493 г., добитъкът си проправя път от Европа към „Новия свят“. Тенденцията продължава с испанеца Вера Круз и португалските търговци.

Говеждо месо история
“Bos Taurus”

История на говеждото месо – 16-ти век

По-късно, през 1611 г., англичаните вкарват голям брой говеда в Северна Америка, по-специално в колонията Джеймстаун. Френските и английските колонисти продължават да отглеждат добитък в източната част на Северна Америка по време на развитието на колониите и войната за независимост.

История на говеждото месо  –  говеждото месо обаче не е било значителна част от американската диета допреди гражданската война. Дотогава говедата са били използвани за мляко, масло, кожи и за теглене. Наличният дивеч е допринесъл значително за консумацията на месо. След Гражданската война добитъкът се премества на запад. На запад скотовъдците установили, че някои от испанските мисии вече имали големи стада.

Развитие през 19-ти век

История на говеждото месо – през 19-ти век едрият рогат добитък се отглежда предимно на запад, където традиционните хранителни култури са по-трудни за култивиране. Добитъкът е пасял на местни тревни площи и е бил преместван в стаи за добитък, където се е угоявал. Били са транспортирани с влак до средния запад, където са били клани и изпращани с хладилни вагони на изток. По това време там е била съсредоточена по-голямата част от населението на Северна Америка. Чикаго е бил основната фокусна точка за влаковете и съответно за складовете и кланиците. Любопитен факт е, че именно чикагската традиция в месопреработването ражда името на знаменития баскетболен отбор „Чикаго Булс“.

Говеждо месо история
“Чикаго Булс”

Не пропускайте възможността да изпробвате Dry Aging Bags технологията, която ще Ви даде възможност да радвате близки и познати с най-вкусните зрели говежди стекове на Вашата трапеза. Пликовете за зреене на месо са широко използвани по цял свят.

Хранителна информация за телешкото месо и ползи за здравето
Канадско телешко месо
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0