Отлежало говеждо месо

Отлежало говеждо месо

Отлежало говеждо месо – разваля ли се при процеса на зреене?

Отлежало говеждо месо – за да се постигне добро узряване на говеждото месо е от особено значение процесът „зреене” да бъде контролиран, с цел избягване на разваляне. Правилният метод на зреене изисква месото да бъде поставено във витрина за сухо зреене. Този тип витрини са специални и поддържат определено ниво на температура и влажност на въздуха. Когато говеждото се постави в такъв тип витрина, то би могло да отлежи от 7 до 21, като е възможно да престои максимум до 120 дни.

По време на процеса на зреене, влагата бива изтеглена от месото, като това спомага за постигането на „умами“ вкуса. Благодарение на това месото става по-нежно, но и защитено от вредни и патологични микроорганизми. Витрините за зреене позволяват правилната циркулация  на студен и сух въздух, а някои от тях разполагат дори със стена от хималайска сол. Този тип стени елиминират остатъчните бактерии, но и подпомагат за засилването аромата на месото.

Отлежало говеждо месо
Зрял „Кобе“ антрекот

Отлежало говеждо месо – значението на добрата камера/витрина за зреене

Наличието на подходяща камера за зреене играе ключова роля в правилното съхранение на месото и гарантира доброто му състояние. Правилната камера за зреене се познава по съвременната вентилационна система с усъвършенстван контрол на температурата, които предпазват месото от разваляне. Тези системи помагат да се създаде студен и влажен климат. Без тях процесите по сушене и зреене няма да бъдат успешни.

За да предпазите говеждото месо от разваляне, е важно да го съхранявате правилно от момента, в който го получите. Правилното съхранение изисква температурни амплитуди  в порядъка на 1.5 до 2.0 градуса по Целзий, като този малък температурен прозорец е от особено значение.

Отлежало говеждо месо
Камера за зреене на месо

Отлежало говеждо месо – камера за зреене „Премиум“

Вече уточнихме колко важна е камерата за зреене, която контролира климата. Това, съчетано със стената от хималайска сол, създават максимално благоприятен и естествен микроклимат. Този микроклимат осигурява и оптималното стареене и изсушаване на месото. Използвайки патентована технология, стената от хималайска сол помага за елиминирането на всички нежелани бактерии от стаята. Солта не само помага при процеса на зреене, но също така може да окаже деликатно влияние върху подобряването на вкуса на месото, като извлече допълнително влагата от него. Това ще подобри структурата му и ще засили вкусовите му качества.

Отлежало говеждо месо
Витрина за зреене на месо

Камера/витрина „цена“

Отлежало говеждо месо витрините за зреене на месо са изключително полезни и удобни, но техният недостатък е, че са много скъпи. Това ги прави неизгодни за използване в домашни условия. DaBags България ви предлага алтернативен и достъпен метод, при който е нужен единствено домашен хладилник. С нашите “Dry Aging Bags пликове” ще постигнете същото качество на зреене на месо, но в домашни условия.

Канадско телешко месо
Био ирландско телешко месо
Количка
Close Любими
Close Recently Viewed
Категории
0