Производители на телешко месо

Кои са най-големите производители на телешко в света

Производители на телешко месо – независимо как е приготвено – смляно на кайма за апетитни бургери, нарязано на сочни пържоли или пък накълцано за вкусна гозба, телешкото месо е в основата на едни от най-вкусните ястия. То се свързва не само със скъпите гурме ресторанти, но заема заслужено място в традиционната кухня на различни страни. В кои държави най-много се консумира телешко месо и какво място заемат те в класация на най-големите производители, четете в следващия текст.

Къде се консумира най-много телешко

Според изданието beef2live най-големите потребители на телешко месо в световен мащаб са САЩ. Населението там консумира 21% от общото потребление на телешко или това са почти 28 милиарда тона от общо 130 милиарда, които се потребяват на глобално ниво. Второ място в класирането на страните, консумиращи най-много телешко се нарежда Китай с малко над 20 милиарда тона годишна консумация. Европейският съюз заема третото място със своите 17 милиарда тона изядено телешко.

Производители на телешко месо
Телешко месо

Кои са най-големите производители на телешко месо

Съвпадат ли страните, в които най-много се яде телешко с тези, които най-много произвеждат този вид месо? Ако говорим за лидера по консумация на телешко, отговорът е да.

САЩ

По данни на beef2live САЩ държат лидерската позиция и когато говорим за производството на  телешко месо. Почти 22% от световното производство на телешко през 2022 г. идва именно от щатите. Това до известна степен е резултат от наличието на големи площи, които фермерите превръщат в зелени полета, където животните могат да се разхождат и от където да се хранят. Наред с това, САЩ имат много добре развита месопреработваща индустрия, която позволява бързата обработка и доставка на телешко месо в целия свят.

Производители на телешко месоБразилия

Отглеждането на говеда е важна част от бразилската икономика и представлява значителна част от техния износ. Страната произвежда малко над 17% от глобалното производство на телешко. Бразилия е популярно с голямото си разнообразие от телешко месо, което включва различни видове каре, стекове, бургери и други.

Производители на телешко месоКитай

Третите най-големи производители на телешко са китайците. Отглеждането на говеда с цел производство на месо е важна част за икономиката на Китай. Телешкото е едно от най-търсените меса там, но и голяма част от производството е предназначена за износ. В Китай залагат на оптимизирането на производствения процес и увеличаването на производителността. В тази насока, се разработват и използват нови методи и технологии за отглеждане на телетата.

Искате ли да опитате уникално говеждо месо в домашни условия? Тогава опитайте най-новата технология – пликове за зреене на месо, благодарение на които ще постигнете вкус като в петзвезден ресторант.

Производители на телешко месо
Зряло говеждо месо
Видове телешко месо, популярни в Европа
3 съвета за вкусно и здравословно телешко месо
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0