Рибай стек

Рибай стек – що е то? Информация, приготовление, цена.

Рибай Стек – що е то? Знаете ли кой е най-разпространеният и един от най-добрите видове стек? Правилно сте разбрали, това е рибай стекът. Хората често го наричат ​​rib-eye или буквално преведено на български „ребрено око“. Получаваме го от първичния разрез на говеждите ребра. Рибай стековете се наричат ​​​​от мнозина „пържоли на красотата“. Те са нежни, сочни и разбира се, много ароматни. Заслугата е на съдържанието на мазнини, което се оказва „точно“ в точното количество. За да се насладите на страхотното им качество, готвенето често се препоръчва да е при високи температури за кратко време.

Рибай стек – обяснен

Този вид стек обикновено се получава от ребро шест… до ребро дванадесет. Може да бъде с кост или без. Ако е с кост, пържолата съдържа парче ребро. Често може да видите костта да се простира на няколко сантиметра навън от пържолата. Не е необичайно да намерите рибай пържола с кости, отбелязана като rib-steak. Въпреки че пържолата с кост може да е по-трудна за готвене, тя се отличава с по-добрия си вкус, сочност и крехкост. Месото около реброто обаче отнема време да се сготви. Може би поради тази причина обезкостените рибай пържоли са за предпочитане от повече хора.

Longissimus Dorsi

Най-доброто парче рибай стек е longissimus dorsi. Това е дългият мускул, преминаващ от тазобедрената кост до лопатката. Тъй като мускулът няма сериозно физическо натоварване, той е с много по-голяма крехкост в сравнение, например, с мускулите на бедрата. Това е и частта, в която мастните натрупвания са по-значителни. Тази мазнина е известна като „мрамориране“ и придава допълнителен вкус и крехкост на пържолата. Пържолите, по-близо до главата, имат по-добро „мрамориране“, което придава силния маслен вкус. По време на готвенето, мазнината се разтапя и допълнително подсилва крехкостта.

Рибай стек – готвене

Мариноването на рибай стек не е задължително. Качествената такава пържола вече има достатъчно добър вкус и аромат, който ще погъделичка вкусовите ви рецептори. Просто я хвърлете на скарата и я посолете преди да я извадите. Отбелязваме, че посоляването трябва да става малко преди отдръпването от огъня, за да се запази крехкостта. Методът „бързо запичане“ е основният и най-подходящ за рибай пържолата.

Рибай или филе?

Всъщност няма място за сравнение. Те са абсолютно различни – и като вкус, и като текстура. Докато рибай има богато и плътно съдържание на мазнини, тези мазнини отсъстват при филето. Въпреки това, за разлика от рибай стек, филето е малко по-крехко, а някои дори го описват като по-маслено. По отношение на готвенето филето не е от най-лесните за овладяване. Независимо дали се пече на скара или в тиган, има размита линия между перфектно изпечената пържола от филе и изсушената такава.

Още малко за филето?

Филето се получава от голямо парче говеждо месо, което може да даде различни видове пържоли. Филето често е по-постната част от пържолата, известна с високото си съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини. Привлича тези, които стоят далеч от мазнините и следват диета с ниско съдържание на такива. Разбира се, вкусът не е толкова наситен, колкото на рибай стек. Въпреки че може да няма толкова високи нива на мраморност, колкото рибай, той е всичко друго, но не и сух. Отстранените кости и по-жилави мускулни части … предлагат крехка и сочна пържола, която буквално се топи в устата.

Цена

Цената на зрял рибай стек е доста висока като варира от 150 до 500 долара за килограм в зависимост от породата на животното. С технологията на DaBags и пликовете за зреене на говеждо и телешко месо тази висока цена може да бъде сериозно редуцирана.

Как влияе „зреенето“ на вкусовите качества на месото и на здравето ни?
Зряло говеждо месо – разликата между говеждо и телешко месо и още …
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0