Телешко месо приготвяне

Телешко месо – приготвяне и подправяне

Телешко месо – приготвяне

За говеждото, свинското и пилешкото месо сме по информирани в сравнение с телешкото. Нерядко възникват въпроси как да сготвим телешкото месо. Без значение, че го консумираме по-рядко,
телешкото също е лесно за готвене, просто трябва да следвате правилната рецепта. Ако планирате да приготвите телешко месо у дома, но не сте сигурни как правилно да го подправите, следвайте инструкциите в това ръководство.

Как се подправя телешкото?

Телешко месо приготвяне – първо решете как искате да подправите месото. Розмаринът е една от най-популярните подправки за съчетаване с телешко. Но много други опции вървят добре с него, включително:

Мащерка
Нарязан босилек
Нарязан магданоз
Чесън и масло
Лимонов сок
Люти чушки

Телешко месо приготвяне

 

Всичко се свежда до личния вкус и рецептата, която следвате. Изберете какви подправки предпочитате и направете смес. Втрийте подправката в парчето телешко, но не добавяйте сол на този етап, защото солта ще го стегне.
След подправянето, го сложете в найлонов плик за около час, извън хладилника, за да поеме подправките.

Телешко месо – приготвяне на тиган

Можете да сготвите телешко месо направо на котлона в голям тиган. Приготвянето на тиган е най-удачният метод за готвене на телешко у дома. Разтопете мазнина, чисто масло например, след това добавете телешкото в тигана.
Обръщайте месото многократно и след като и двете страни изглеждат златистокафяви, използвайте термометър за месо, за да тествате най-дебелата част на разфасовката. Гответе месото,
до достигане на температура от 63 градуса по целзий. От съществено значение е, че готвенето ще продължи с остатъчната топлина, въпреки че месото е извадено от тигана.
Температурата при приключване на процеса ще е с 5 градуса по-висока. Тоест, ако желаете крайна вътрешна температура от 63 °C, прекъснете процеса на термична обработка при около 58 °C.
Наредете телешкото в чиния и го полейте със сока от тигана. С това процесът е завършен и единственото, което може да се добави, е чаша червено вино.

телешко месо

Телешко месо – приготвяне | съвети

Има редица неща при готвенето на телешко, които би трябвало да спазваме. От една страна, има различни разфасовки, от които да избирате – като филе, котлети и др.
Телешкото е постно и всяко от парчетата се готви по различен начин. Така че, не забравяйте да следвате рецепта, за да получите желания резултат. Не осолявайте месото предварително, понеже ще се стегне.
Отделете достатъчно време след подправянето, за да могат ароматите на подправките да се придадат на месото.Мариноването от предходния ден е много добър подход,
но не забравяйте да извадите месото от хладилника поне час преди термичната обработка.
Телешките котлети са най-често срещаните и най-лесни за готвене, те са идеални за начинаещи.

Ако сте почитатели на зрелите стекове, не пропускайте възможността да се запознаете с технологията Dry Aging Bags.

Говежди рибай стек – подходящи температури
Хранителна информация за телешкото месо и ползи за здравето
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0