Телешко филе Миньон

Телешко филе Миньон – кралят на пържолите

Телешко филе Миньон – изключително нежно, сочно и с много лек аромат. Това една от най-вкусните части на телето. Високо ценено в кулинарното изкуство, то е основна съставка, с която изявените готвачи впечатляват клиентите на петзвездните ресторанти.

Какво го прави толкова високо ценено и на какво дължи уникалните си вкусови качества, ще разберем в следващите редове.

Специфично разположение

Филе миньон не е просто филе, а точно определена част от телешкото филе. Цялото филе представлява дълъг мускул, който преминава по протежение на двете страни на гръбнака. Формата му силно наподобява змия. По-широката част се нарича тендерлойн, а скосеният му край, приличащ на опашка, е филе миньон.

Телешко филе Миньон – въпреки че има точно определено място, което се назовава  с този термин, понякога се допускат грешки. В някои случаи филе миньон се отъждествява с целия мускул, друг път се нарича с имената на други известни телешки пържоли като потърхаус или стрип стек. Истината е, че това е много специфична област от телешкото, което допринася точно този вид месо да бъде толкова високо ценен.

Телешко филе Миньон
Сурово телешко бон филе

Телешко филе Миньон – неподражаем вкус

Мускулът, от който е част филе миньон е разположен близо до гръбначния стълб на животното, където физическото натоварване е най-малко. Поради това филето е най-крехката телешка разфасовка, отличаваща се с ниска мраморизация и изключителна мекота. Нещо повече, терминът „миньон” идва от френския език и означава „нежно”. Така най-отличителното за този вид месо му носи неговото название.

Крехко месо с топяща се текстура и деликатен аромат са най-точните определения, с които можем да опишем вкуса на филето миньон. Именно той е основната причина това месо да е едно от най-скъпите и луксозни телешки части.

Вариации за приготвяне

Считайки се за едно от най-предпочитаните парчета месо, филе миньон е основна съставка в различни кулинарни рецепти. Въпреки че традиционно се възприема като запазена марка на скъпите ресторанти, съществуват и много бюджетни рецепти, по които може да се приготви и в вкъщи.

Телешко филе Миньон – в общия случай се приготвя на грил или на тиган. Може да се сервира като отделно ястие или в комбинация с други храни. Някои го гарнират със зеленчуци и гъби, а други само със сосове. Възможни са и комбинирани гарнитури, в зависимост от личните предпочитания.

Базовото приготвяне включва стандартно запържване в зехтин или масло на висока температура за кратко време. Непосредствено след топлинната обработка се препоръчва пържолите да се завият във фолио.  В него следва да престоят за около 5 минути, за да се задържи сокът. Това е основата, върху която може да се експериментира с различни допълнения.

Телешко филе Миньон
Телешко филе Миньон на скара

Ако искате да още по-запомнящ се вкус, заложете на най-новата техникапликове за зреене на месо – Dry Aging Bags.

3 техники за приготвяне на вкусно телешко месо
Ползи от телешкото месо, за които не сте чували
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0