Факти за телешкото месо

5 малко известни факта за телешкото

Факти за телешкото месо, които със сигурност ще сте любопитни да разберете. Знаете ли например, че телешкото е месо, което се добива от мъжки телета. То е ценено заради страхотния си вкус и изобилие от полезни хранителни вещества. По-скъпо е от стандартното говеждо месо и е високо ценено в кулинарната индустрия. Кои са другите малко известни истини за телешкото и какво го прави толкова популярно сред гурме готвачите в петзвездните ресторанти, ще научите в следващите редове.

Светъл цвят

Факти за телешкото месо – то е по-светло от останалите видове. Два са факторите, от които зависи цвета на месото. От една страна е възрастта – колкото по-зряло е добичето, толкова по-червено е месото му. От друга страна, цветът се влияе от количеството желязо, наречено още миоглобин, което телето приема. Именно миоглобинът създава червения пигмент – колкото повече желязо има в диетата на телетата, толкова по-червено става тяхното месо. Стремейки се да запазят телешкото възможно най-светло, фермерите следят с колко  желязо се хранят младите животни. Те ги подлагат на специална диета, която същевременно е балансирана и не вреди на тяхното здраве.

Факти за телешкото месо
Телешки котлети

Богато на ценни хранителни вещества

Факти за телешкото месо – проучвания на USDA показват, че в състава на една пържола от 100 грама влизат над десет процента от дневните стойности на витамини B6 и B12,  протеин, цинк и ниацин. Витамините от група В и протеините са от съществено значение, защото помагат за повишаване на енергийните нива в организма. Цинкът от своя страна подпомага имунната система и играе ключова роля в когнитивното развитие.

Ранно отделяне от майката

До няколко дни след раждането новородените телета се отделят от майката. Това се прави, за да може възрастната крава да се върне по-скоро към нормалния си живот. Колкото по-бързо се нормализира нейното състояние, толкова по-скоро започва да произвежда мляко, което след това хората консумират. Освен това, ранното отделяне на малките, предотвратява различни заболявания, свързани с вимето и червата на кравите.

Факти за телешкото месо – постоянен медицински надзор

Производителите на телешко месо винаги имат на разположение медицински специалисти. Съвместно с ветеринарите те изготвят здравни програми, които предвиждат грижи както за физическото, така и за психическото здраве на животните. Целта е да се намалят максимално дискомфортът, тревожността и болестите, а в случай на разболяване да се предприеме своевременно и подходящо лечение.

Факти за телешкото месо
Ветеринарен контрол

Факти за телешкото месо строг контрол и регулация

В различните страни са обособени програми и организации, които контролират качеството на телешкото месо. Такава структура в САЩ например е VQA или програмата за осигуряване на качеството на телешкото месо. Подобни организации гарантират, че производителите се грижат добре за животните и прилагат най-добрите практики в индустрията. Пример за това е предоставянето на висококачествена храна, която отговаря на определени хранителни стандарти и осигуряването на достъп до чиста питейна вода.

Ако сте ценител на вкусното говеждо месо, опитайте един от най-новите начини за приготвянето му – пликове за зреене на месо. Благодарение на тях, можете да си осигурите неповторим вкус на пържолите в домашни условия.

Британският стандарт за производство на телешко месо
Телешко месо за Великден – защо не
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0