стекове от говеждо месо

Говеждо месо – 17 различни видове стек

Говеждо месо – пържолите от него се предлагат във всякакви форми, разфасовки и размери. Те могат да бъдат приготвени по различни начини, за да отговарят на предпочитанията на всеки клиент, вариращи от недопечени, до добре изпечени. Мраморността на една пържола (червеното месо, което съдържа различни количества вътрешномускулна мазнина), мекотата и цената могат да варират в широки диапазони. Всяка част има уникален вкус и качества.

Говеждо месо

Някои пържоли се приготвят най-добре на скара (барбекю), докато други по – добре на тиган. По какъвто и начин да приготвите една пържола, всички те трябва да имат едно общо нещо – трябва да са вкусни.

Когато сте в магазина или в месарницата, обикновено ще срещнете безброй опции за стекове, които могат да ви оставят в недоумение кой да изберете.

Да, лесно е да решите, че ще си направите пържола за вечеря. По-трудно е обаче, да решите какъв вид да бъде тя.

Не се паникьосвайте! Тук сме, за да ви помогнем. В тази статия ще разгледаме различните видове стекове, които са едновременно вкусни и лесно достъпни за вас. Ще обърнем внимание и на приготовлението.

От известните стекове “рибай” – ribeye, до по-малко познатите “три тип” стекове (tri-tip steak), ще ви помогнем да изберете този, който ще бъде на вашата маса за вечеря!

Ето и списък със 17-те различните видове стекове, с които ще ви запознаем.

1. Рибай стек

Започваме с един от най-известните видове, “рибай” стек. Този вид пържоли, също така известни като Делмонико поради популяризирането им от ресторанта на Долменико в Ню Йорк, са едни от най-мазните от (всички).

рибай стек от говеждо месо

Ribeyes са с най-висока мраморизация, което им придава много вкус и аромат. Ето защо мнозина ги смятат за най-вкусните от всички пържоли.

Когато става въпрос за готвене на рибай, подготовката е проста. Поради високото мраморизиране, просто трябва да го овкусите със сол и черен пипер.

Изпечете го на силен огън на скара или в чугунен тиган, за да постигнете златисто запържване. Поради високото си съдържание на мазнини, препържването обикновено не е проблем, тъй като все пак месото ще остане сочно и много вкусно.

2. Пържола от филе, известна още като “филе миньон”

Пържолата от филе е изрязана от бонфилето на говедото. Известна е още като “филе миньон” пържола.

Пържола от филе, известна още като филе миньон

Тъй като този мускул е с много малко натоварване, пържолата от него съдържа по-малко съединителна тъкан, което я прави по-крехка от другите видове пържоли.

Поради ниската мраморизация филетата не се считат за толкова ароматни, колкото другите разфасовки.

Въпреки че им липсва мраморизирането, те го компенсират с гладка, маслена текстура, която кара месото да се топи в устата всеки път.

С такова ниско съдържание на мазнини, филетата не трябва да се изсушават. Пригответе ги на чугунен тиган и силен огън, като ги запържете за кратко време и от двете страни.

Препържването обикновено води до суха пържола, която нека си признаем, е била съсипана.

3. Стрип стек от говеждо месо

Може да сте опитвали този вид пържола, без дори да знаете. Те са известни още като пържолите от Канзас Сити (с кости), пържола от Ню Йорк (без кости) и пържола от филе.

Стрип стек от говеждо месо

Тази разфасовка е изрязана от областта на кръста на животното.

Посещавайки който и да е “Стек Хаус”, или иначе казано специализиран ресторант за приготвяне на телешко и говеждо месо, това ще бъде един от най-продаваните им стекове. Дължи се на неговия силен вкус и прилична мраморизация. Консистенцията му е доста крехка и достатъчно лесна за дъвчене.

Готвенето на стрип стека е сравнително лесно! Можете да изпържите тези пържоли на тиган с малко сол и черен пипер. Също така можете да използвате метода на бавно готвене sous-vide.

Ако го приготвяте на тиган, използвайте силен огън, но следете внимателно процеса. Поради по-ниското съдържание на мазнини, ние предлагаме да готвите този вид пържоли по-кратко от останалите.

4. Хангър стек

Хангър стекът може да не е толкова известен като рибай или филе миньон, но ако сте любител на стекове, си заслужава да го опитате.

Хангър стек

Този вид разфасовка се изрязва от коремната част на животното. Както подсказва английското му наименование, този разрез буквално “виси” от диафрагмата между ребрата и кръста на кравата.

Много любители подценяват това парче говеждо, но всъщност то може да се похвали с много наситени вкусове и достъпна цена. Мнозина ги сравняват със “скирт” или “фланк” пържолите, но хангър стековете са по-крехки.

Преди готвене ви препоръчваме да мариновате пържолите. Това помага за подобряване на цялостния вкус и ги кара да омекнат още повече. Печете на силен огън и за кратко време, за да сте сигурни, че няма да станат твърде жилави за дъвчене.

5. Портърхаус / T-Bone Steak

Искате ли голямо парче говеждо месо с два вида пържола в едно? Ако е така, “портерхаус” пържолата е точно за вас.

Портърхаус / T-Bone Steak

Съдържащи “тендерлойн” и “стрип стек”, в едно единствено парче, портърхаус пържолите обикновено се продават с кост.

Тези пържоли са невероятно вкусни, но поради двете различни маслености са малко по-трудни за приготвяне от другите видове. Предлагаме ви да приготвяте “портерхаус” по същия начин както “стрип стек”.

Гответе на силен, сух огън, докато стане средно изпечен. Ще трябва да проверявате често, за да се уверите, че двата вида пържоли са изпечени правилно.

За да накарате “стрип” и “тендерлойн” да се пекат едновременно, опитайте се да поставите “тендерлойн” по-далеч от източника на висока топлина.

Ако имате термометър за месо, това ще ви помогне да определите къде да поставите пържолата.

6. Фланк стек от говеждо месо

Тук имаме от любимото на много ценители на месото. Хълбочните пържоли са големи и плоски, което ги прави идеални за споделяне с приятели и семейство.

Фланк стек от говеждо месо

Това парче е от задната част на коремните мускули на кравата и не е толкова крехко колкото описаните предходни.

Въпреки това, с внимателна и правилна подготовка, можете да постигнете крехкост и да се насладите на необикновения му наситен вкус.

Препоръчваме ви да съчетаете пържолите от “фланк” със силни и ароматни сосове като чимичури, ако искате да погъделичкате вкусовите си рецептори.

Хълбоците трябва да са мариновани, за да им се придаде повече вкус. Най-добри са, когато ги печете на скара и на силен огън.

Опитайте се да не ги препичате и дръжте тези пържоли около средно изпечени (medium-rare).

7. Скърт стек

И отново, може да сте опитвали тази пържола, но без да го знаете. Дълго и тънко, това парче говеждо месо е изключително мазно и често се сервира с “фахитас”.

Скърт стек от говеждо месо

Идвайки от коремната част на кравата, високото съдържание на мазнини не е изненада.

Пържолите съдържат изобилие от съединителна тъкан, което ги прави изключително здрави. Но ако ги приготвите правилно, могат да бъдат невероятно крехки.

Благодарение на високите нива на мазнини, “скърт” пържолите са едни от най-богатите на маслени вкусове от всички спрямо другите видове пържоли.

Благодарение на рохкавата текстура, пържолите от “скърт” са чудесни за мариноване. Запържете на тиган или скара на изключително много висока температура, за да сте сигурни, че ще постигнете добро запечатване отвън, но се уверете, че остава меко в центъра.

Също така, трябва да нарежете тази пържола по посока на влакната или, иначе ще рискувате да бъде твърде трудна за дъвчене.

8. Плоска желязна пържола от говеждо месо

Известна още като “бътлър стек” и “ойстер блейд”, плоската желязна пържола е страхотно парче говеждо месо на достъпна цена.

Плоска желязна пържола

Прекрасна, нежна и ароматна, изненадващо е колко достъпна е тази пържола в сравнение с другите по-скъпи видове.

Изрязана от долната част на шията и горната част на рамото на кравата, плоската желязна пържола е сравнително нов вид пържола.

Въпреки че е една от новите разфасовки, тя става все по-популярна и често се среща в месарници, пазари за месо и магазини.

Мариноването й не е абсолютно необходимо, но ние го препоръчваме, за да подобрите вкуса и нежността на разфасовката.

9. Къси ребра

Мраморизирани като рибай пържолата, късите ребра имат значително количество вкус и плътна месеста текстура.

Къси говежди ребра

Много готвачи обичат да задушават късите ребра, но можете също да ги изпечете на скара, за да избегнете жилавостта.

Късите ребра са особено популярни, благодарение на тяхната достъпност, и можете да ги купите на дебели (месести) или (по-обрани) тънки парчета.

Препоръчваме късите ребра да се овкусят със сол и черен пипер. След това ги изпечете на скара на умерен огън.

Стремете се към средно изпичане за най-добри резултати. Уверете се, че ги режете по посока на влакната, за да избегнете жилавост.

Веднъж сготвени, предлагаме да консумирате тези ребра заедно с “чимичури” сос за по-наситен вкус, а защо не и с чаша хубаво червено вино.

10. Сирлойн стек от говеждо месо

Често наричан горно филе, това е обезкостена пържола, която се реже от контрафилето на животното (около задната част).

Сирлойн стек от говеждо месо

Сирлойн стековете са много популярни парчета месо, но някои твърдят, че имат слаб вкус и не са толкова крехки. Тук имаме абсолютното право да не се съгласим с това твърдение.

Когато са приготвени и сготвени правилно, пържолите от контрафиле, имат подчертан телесен вкус. С по-ниската си цена от много други видове пържоли, те са категоричен фаворит за честа консумация.

Сирлойн стековете нямат много съдържание на мазнини или интрамускулно мраморизиране. Затова трябва да внимавате да не ги изсушите по време на готвене.

Ако готвите на температура над средната, пържолата ще стане суха. Добавете малко подправки като сол и черен пипер и ги втрийте, за да получите добър резултат. Изпечете стека на барбекю на висока температура за по 1-2 минути на страна. Отдръпнете го от огъня, намажете го с чесново чисто масло и го завийте в алуминиево фолио за десетина минути преди консумация.

11. Лондонска пържола (London Broil)

И така, лондонската пържола всъщност е метод на готвене, а не разфасовка от говеждо месо. Повечето магазини за хранителни стоки обаче продават пържоли под името London broil.

Лондонска пържола (London Broil)

Тази пържола обикновено е изрязано кръгло парче от задната част на животното. Просто попитайте първо месаря, тъй като “фланк” пържолите понякога се продават и под името London broil.

Когато става въпрос за готвене, най-добре е да мариновате лондонската пържола с някаква киселинна съставка като лимон. Оставете я да престои поне 24 часа в хладилника, преди да я сготвите.

Това ще помогне за разграждането на здравите мускулни влакна. След като се маринова, запържете месото в горещ тиган или просто го хвърлете на скарата. Опитайте се да не го задържате прекалено дълго, тъй като може да стане жилаво и трудно за дъвчене.

Пригответе пържолата като средно печено (midium-rare) до средно ниво (midium). Също така, режете пържолата по посока на влакната, след като се сготви, за да запазите крехкостта.

Ако ако сте фен на домашно приготвено говеждо месо, лондонското печено е страхотно парче говеждо, с което да започнете!

12. Пържола “Томахоук” от говеждо месо

Когато за първи път погледнете пържола Томахоук, може да си представите образи като Фред Флинтстоун, който се наслаждава на една такава!

Пържола "Томахоук" от говеждо месо

Това парче говеждо в стил “Флинтстоун” е основно рибай, който не е отрязан от ребрата на кравата.

Дебелината на месото на Томахоук зависи от дебелината на костта му. Въпреки това повечето месари го режат на около два инча (5 см.).

Въпреки че са големи, не са много трудни за приготвяне. За най-добри резултати запечете пържолата в чугунен тиган на силен огън или на силно загрята скара.

Завършете, като изпечете месото във вашата фурна или на слабо нагрятата страна на вашата скара.

13. Флап стек

Флап стекът е изрязан от долната част на контрафилето (близо до хълбока на говедото).

Флап стек

Тези пържоли могат да се похвалят със сладък и минерален вкус, но текстурата може да бъде доста груба и рохкава. Намираме, че “флап” пържолите са доста подобни на скирт или фланк пържолите като усещане и текстура.

Процепите в текстурата на флап стека означават, че той е страхотен за мариноване. Използвайте лимон с подправки и го оставете в хладилник поне 24 часа преди да го приготвите.

Трябва да печете флап стека на среден до силен огън. След това го нарежете много тънко по посока на влакната, за да запазите нежността му.

14. Три тип стек от говеждо месо

Искаш наситен вкус? Пържолите Tri-Tip ще ти го предоставят! Изрязана от три-тип парчето, тази пържола се намира в долната част на контрафилето на кравата.

Три тип стек от говеждо месо

Лесно се конкурира по мраморизация и вкус с по-известната рибай пържола, но е много по-достъпна като цена.

Стига да сготвите правилно месото, пържолата три-тип е една от най-крехките и вкусни от всички пържоли.

Ако някога е имало пържола, която е била предназначена за печене на скара, това е точно тази. Гответе я на силен огън, но не печете пържолата над средно ниво (midium).

Средно изпечено до средно ще доведе до най-добър вкус и текстура. Ако предпочитате по-добре изпечена пържола, опитайте да мариновате месото 24 часа преди готвене, за да запазите крехкостта.

Завършваме обратното броене на различните видове пържоли с може би най-известния, рамстека (известен също като кръгла пържола). Когато се приготви правилно, това евтино говеждо месо е невероятно вкусно.

15. Рамстек

Рамстек

Постни и умерено жилави, “рамстек” пържолите са едни от най-подходящите пържоли за мариноване.

Те със сигурност са най-добри, когато са били мариновани поне четири до пет часа преди процеса на готвене. А ние дори препоръчваме – 24 часа мариноване за още по-добър резултат.

Запържете рамстека в чугунен тиган на силен огън, докато достигне средна степен на изпичане.

След като се сготви, оставете го да почине за около 10 до 15 минути, завит в алуминиево фолио. След това, нарежете пържолата по посока на влакната и й се насладете!

16. Денвърска пържола

Денвърските пържоли са известна част от врата на животното. Те се намират в долната му част.

Денвърска пържола от говеждо месо

Тези пържоли са сравнително меки, имат приятен месест вкус и обикновено имат много силна мраморизация. Те са четвърта по крехкост мускулна част на животното и са изключително сочни и ароматни.

Денвърските пържоли са чудесни за печене на скара, стига да са правилно почистени и нарязани.

Запечатайте ги на силен огън, като обърнете пържолата само веднъж. След като се образува богата златиста коричка, намалете топлината до средна.

Гответе 2 до 3 минути от всяка страна до средно изпичане. Завършете, като добавите 5-10 грама масло. Оставете да почине на топло място (загрята чиния с капак) поне 3 до 4 минути преди нарязване.

17. Пържола Кулот

Вероятно никога не си чувал за пържола Coulotte. Е …, не си единственият!

Пържола Кулот

Въпреки че е по-малко известен от другите стекове, Coulotte заслужава да бъде включен в пантеона на отличните разфасовки от говеждо месо.

Изрязан е от същия мускул като бразилската пържола Churrascaria, наречена „picanha“, и идва от най-вкусната част на контрафилето. Той е нежен и вкусен.

И въпреки фантастичното си звучащо име, Coulotte е евтина пържола за ежедневна употреба, която бързо може да стане новият ви любим стек.

Зряло говеждо месо – разликата между говеждо и телешко месо и още …
Телешко месо – добив, видове
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0