Видове телешко месо

Видове телешко месо, популярни в Европа

Знаете ли какво телешко месо купувате? Чудили ли сте се защо понякога е по-скъпо, отколкото очаквате? Всъщност в световен мащаб има много видове телешко месо, по последни данни те са над 1000. Породата, както и начинът на отглеждане и хранене на животните са основните фактори, които определят цената на месото в месарницата или в супермаркета. В този текст ще представим кои са видовете телешко месо, събрали най-голяма популярност в Европа, според една от най-големите енциклопедии на вкусовете и традиционните ястия – TasteAtlas. Информацията не само ще ви отговори на въпроса защо понякога телешкото струва повече, но и ще ви помогне да впечатлите гостите си с вкусно ястие, а защо не и да ви превърне в по-добри кулинарни майстори.

Видове телешко месо – Carne de Ávila

Един от най-известните видове месо на Стария континент е Carne de Ávila или телешко от Авила. То се произвежда от иберийската черна порода Avileña или от кръстоската с породите Charolais и Limousin. Добитото месо има изключителен вкус и е много крехко като текстура. Това се дължи на мраморизацията или тънките ивици мазнина, които се намират в месото. Мраморизацията от своя страна е резултат от начина на хранене и отглеждане на телетата. Младите представители на Carne de Ávila се хранят със сено и зърно и се отглеждат свободно с достъп до широки зелени пасища. Месото е подходящо за яхнии, за печене на фурна или скара и се комбинира добре с множество подправки. Carne de Ávila е източникът на някои от традиционните за Авила ястия.

видове телешко месо
Carne de Ávila

Ternera Gallega

Видове телешко месо – Испания е родината и на втория по-популярност вид телешко месо в Европа. Търсенето ни отвежда в област Галисия, разположена в най-северозападната част на страната, за да научим повече за Ternera Gallega. Това е телешко месо от местните породи Rubia Gallega и Morena Gallega. Уникалният климат на региона, с обилните валежи и ниските температури, допринася за своеобразните вкус и аромат на този вид. Галисийските месодайни говеда обикновено се отглеждат във фамилни ферми, където им е позволено да пасат свободно. Месото има светлорозов до бледочервен цвят и светложълта мазнина. Преди да бъде продадено, то отлежава минимум две седмици, което спомага за подобряване на вкуса и крехкостта му.

Видове телешко месо
Ternera Gallega

Видове телешко месо – Angus

Angus е златният стандарт за телешко не само в Европа, но и в целия свят. То се произвежда от породата Aberdeen Angus, която води началото си от шотландските графства Абърдийн и Ангъс. Ангъс месото е толкова известно заради изключителната си мраморизация, която определя превъзходната текстура, невероятната крехкост и отличителен вкус на този вид. Месото е по-тъмно на цвят от другите видове, което се дължи на генетиката на Aberdeen Angus. Характеристиките на породата имат частична роля за качеството на месото, тъй като много представители се кръстосват и с други породи. Диетата, възрастта, начинът на живот, зреенето и обработката на месото са определящите за крайния продукт. Видове телешко месо – Ангъс месото има много добър имидж и се свързва с ресторантите от висок клас и гурме кухнята. Това е още една причина за високата му цена.

Видове телешко месо
Angus

Ако предпочитате вкусно и крехко говеждо месо и искате да приготвите вкъщи неустоими ястия, опитайте най-новия начин за приготвяне – пликове за зреене на месо.

Телешко месо за Великден – защо не
Кои са най-големите производители на телешко в света
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0