ц

Костен телешки бульон у дома

Костен телешки бульон – приготвянето на бульон от телешки кости у дома е лесен, но продължителен процес. Изисква се доста време, докато костите се сварят напълно и отделят всички полезни съставки, съдържащи се в тях. Хубавото е, че не трябва да стоите постоянно над тенджерата и да разбърквате, а я оставяте на нисък градус и само наблюдавате от време на време. Така че, ако искате да си направите вкусен и полезен телешки бульон заредете се най-вече с търпение и с наистина добра и изпитана рецепта, каквато ви предлагаме в следващите редове.

Продукти:

1 кг кокали от пасищно животно
4 л студена вода
50 мл оцет

Костен телешки бульон – кокали

Изберете различни кокали от тялото на животното, за да направите вашия костен телешки бульон още по-полезен. Всяка кост има различен състав, който влияе на вкуса и текстурата на бульона. Но дори и да разполагате само с един вид, не се притеснявайте. Течността ще се получи вкусна и полезна, стига да използвате костите на пасищно животно. Те са изключително богати на колаген, както и на минерали като калций, фосфор и магнезий. В тях се съдържат още ценни аминокиселини и витамини като тези от групата В например. В комбинация тези съставки подпомагат чревното и храносмилателно здраве, благоприятстват функцията на сърдечно-съдовата система, заздравяват костите, кожата и косата и подсилват защитните сили на организма.

Вода

Използвайте обикновена чешмяна вода. Няма нужда да сипвате изворна или трапезна, тъй като тя ще ври и кипи с часове. Костен телешки бульон се приготвя с 4 л вода на всеки 1 кг кокали.

Оцет

Сложете оцет, с какъвто разполагате. Няма изискване дали да бъде винен или ябълков например. Но в никакъв случай, не пропускайте тази съставка, защото тя ще подпомогне извличането на ценните вещества от кокалите.

Костен телешки бульон – допълнителни съставки

По желание можете да добавите зеленчуци и подправки. Разбира се те не са задължителни, но правят бульона още по-вкусен и също са богати на полезни вещества. Ако обичате може да прибавите зеленчуци по ваш вкус – лук, чесън, моркови, целина и т.н. По отношение на подправките, слагайте ги накрая или най-добре непосредствено преди консумация. Изберете тези, които най-много ви харесват.

Костен телешки бульон
Костен телешки бульон

Телешки костен бульон

Домашен костен телешки бульон
5 от 5 гласа
Подготовка 1 час 30 минути
Време за приготвяне 1 ден
Ястие Бульон
Кухня България
Порции 6
Калории 39 кал

Продукти
  

 • 1 кг кокали от пасищно животно
 • 4 л студена вода
 • 50 мл оцет

Начин на приготвяне
 

 • Предварително запичане
  Препоръчително е суровите телешки кокали да се запекат предварително на фурна на около 180 градуса за 30 минути. Тази първа стъпка не е задължителна, но ако я предприемете, гарантираме още по-добър вкус.
 • Варене
  Залейте кокалите с необходимото количество вода, като се уверите, че всички те са изцяло потопени. Докато водата кипне, оставете котлона на максимална степен. След това премахнете образувалата се пяна. Имайте предвид, че ако запичате предварително кокалите, няма да се образува пяна. Намалете котлона на първа или втора степен и поставете капака на тенджерата. Варете между 24-48 часа. Добре е да знаете, че колкото повече време варите вашия костен телешки бульон, толкова по плътен и богат става той. Накрая изключете котлона и изчаквайте леко да изстине, но не твърде много, защото ще започне да образува мазнина.
 • Съхранение
  Разпределете бульона в буркани, а след като изстинат ги съхранявайте в хладилник до 5 дни. Ако има достатъчно количество мазнина – бурканът ще се самозапечата и така може да остане в хладилника до 6 месеца.  В случай, че няма много мазнина, можете да го замразите в камерата или да го стерилизирате за период между половин и една година.

Състав

В порция: 100млКалории: 39калВъглехидрати: 1гПротеини: 9гМазнини: 1г
Тагове бульон, телешки
Опитахте тази рецепта?Кажете ни как беше!

Вашият костен телешки бульон може да се съчетае перфектно с различни ястия на основата на телешко месо. А за още по-богат вкус, използвайте най-новата технология – пликове за зреене на месо.

Телешко Бургиньон стъпка по стъпка
Телешки гърди по рецепта на Джулия Чайлд
Количка
Любими
Recently Viewed
Категории
0